Význam ovocia a zeleniny vo výžive

Ovocie a zelenina má vo výžive človeka nezastupiteľné miesto vďaka vysokému obsahu vitamínov, minerálnych látok, vlákniny a ďalších dôležitých látok, priaznivo ovplyvňujúcich fyziologické procesy v našom organizme. Pred každodennou konzumáciou nesmieme zabúdať na dôkladné umývanie ovocia a zeleniny!

NEZABÚDAJ – DOBRE POUMÝVAJ – ZDRAVO SI POCHUTNAJ !!!


Príjem ovocia a zeleniny je spojený so zníženým rizikom vzniku chronických ochorení. Ovocie a zelenina obsahujú viacero dôležitých látok prospešných pre ľudský organizmus:
1.    Vitamíny - vitamíny - podporujú priebeh metabolických procesov v ľudskom tele.
2.    Vláknina – podporuje funkciu žalúdka a čriev, znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
3.    Mastné kyseliny – mastné kyseliny sú súčasťou bunkových membrán a nachádzajú sa v šupkách dužinatých plodov.
4.    Fruktóza a iné jednoduché cukry - zabezpečujú dodávanie rýchlej energie pre organizmus.
5.    Minerálne látky - najmä draslík - priaznivo ovplyvňujú biochemické procesy.

 
Jablká
-    druhé najčastejšie konzumované ovocie na celom svete (prvé sú banány),
-    bohaté na vitamíny a stopové prvky (najmä vitamín C a E, či draslík),
-    každodennou konzumáciou jabĺk predchádzame vzniku rôznych chronických ochorení – ako napríklad: astme, Alzheimerovej chorobe či rôznym druhom rakoviny,
-    jablká pomáhajú pri čistení organizmu a jeho regenerácii, taktiež pomáhajú pri bolesti hlavy či závratoch. 

 
Čerešne
-    ovocie bohaté na draslík, vlákninu, vitamín C, vápnik, železo a iné látky,
-    výživné látky pôsobia preventívne v súvislosti s cukrovkou, rakovinou a inými ochoreniami,
-    konzumácia čerešní podporuje zdravie pokožky a taktiež aj pravidelný srdcový rytmus,
-    čerešne tiež napomáhajú odvádzaniu toxických látok z organizmu, čistia obličky,
-    obsahujú fosfor, ktorý priaznivo pôsobí na nervovú sústavu, ktorú upokojuje.


Slivky
-    majú rôzne vlastnosti: protizápalové, antialergické či pamäť zlepšujúce,
-    konzumácia sušených sliviek napomáha zdraviu kostí,
-    slivky obsahujú vitamíny K1, C, vitamíny skupiny B a rôzne ďalšie látky,
-    konzumácia sliviek pôsobí priaznivo na tráviaci trakt, zabezpečuje prevenciu zápchy a pravdepodobne aj prevenciu rakoviny hrubého čreva,
-    posilňujú imunitný systém či srdce, priaznivo taktiež pôsobia na mentálnu výkonnosť či nervovú sústavu. 

 
Hrušky
-    hrušky sú jedny z najstaršie pestovaných plodín,
-    obsahujú vlákninu, vitamín C, draslík a ďalšie dôležité látky,
-    konzumácia hrušiek zlepšuje zdravie čriev,
-    pomáhajú taktiež z tela vylúčiť ťažké kovy a jedy. 


Marhule
-    obsahujú množstvo vlákniny, cukru, bielkovín, vitamínov či minerálov,
-    konkrétne vitamíny, ktoré obsahujú sú B6, B1, B3, C, E, A a K,
-    plody marhúľ spomaľujú proces starnutia, zlepšujú imunitný systém,
-    ich konzumácia pomáha pri regulácii krvného tlaku, spevňuje nechty, vlasy či pokožku.

Broskyne
-    obsahujú celý komplex výživných a biologicky aktívnych látok,
-    obsahujú tiež vitamín E, C, vlákninu a iné látky,
-    konzumácia pôsobí na zdravie prospešne,
-    broskyne sú ľahko stráviteľné, majú protistresové účinky,
-    posilňujú srdce či cievy a pozitívne pôsobia pri astme či kašľu.
 
Tabuľka č.1 – Priemerné výživové hodnoty v 100 g jednotlivého druhu ovocia

  Jablká Hrušky Čerešne Slivky Marhule Broskyne
Bielkoviny v g 0,37 0,44 0,91 0,65 0,87 0,76
Sacharidy v g 12,95 13,42 14,38 14,65 11,96 12,09
Lipidy v g 0,40 0,33 0,41 0,16  0,13 0,15
Minerálne látky v g 0,34  0,32 0,51 0,52 0,65 0,28
Vitamín C v mg 9,28 3,70 10,08 4,69 10,50 12,55
Energia v kJ/kcal 175/42 178/43 225/54 212/51 162/39 161/38

Zdroj: Ovocie a zelenina - Potravinové tabuľky
 


Jahody
-    sú zdrojom cukrov, vitamínov, minerálov a ďalších látok,
-    napomáhajú v prevencii voči rôznym ochoreniam a pôsobia priaznivo na zdravie,
-    obsahujú množstvo vitamínu C a B9,
-    majú protizápalové účinky.


Ríbezle
-    cenný zdroj bioaktívnych zlúčenín, organických kyselín a vitamínov, 
-    z bobuľového ovocia majú najvyšší obsah vitamínu C, ktorý je asi 5x vyšší ako v citrusových plodoch, 
-    majú antioxidačné vlastnosti, antimikrobiálne a protizápalové vlastnosti,
-    majú tiež potenciál zlepšiť celkové zdravie a prospešné sú pri ochoreniach spojených so zápalom a tiež s reguláciou hladiny glukózy v krvi.


Maliny

-    obsahujú dôležité živiny a prospešné fytochemikálie,
-    majú antioxidačné účinky a protizápalové účinky,
-    obsahujú vlákninu, vitamín C, horčík, draslík, vitamín K, vápnik a železo, 
-    sú spájané so zlepšením, respektíve znižovaním krvného tlaku či zníženým vývojom aterosklerózy, 
-    znižujú riziko metabolických chronických ochorení, kardiovaskulárnych ochorení, diabetes mellitus 2. typu či Alzheimerovej choroby. 


Čučoriedky

-    sú bohatým zdrojom polyfenolov,
-    sú spojené so zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení, 
-    majú protizápalové a antioxidačné účinky, pôsobia na gastrointestinálnu mikroflóru a prispievajú tak ku zdraviu hostiteľa; majú tiež pozitívny vplyv na proces starnutia. 


Mrkva

-    ide o dôležitú koreňovú zeleninu, ktorá prospešne pôsobí na zdravie,
-    obsahuje karotenoidy, vitamín C, vlákninu a ďalšie dôležité látky,
-    pomáha pri znižovaní rizika vzniku rakoviny,
-    konzumácia mrkvy kladne pôsobí na proces starnutia,
-    podporuje funkciu imunitného systému, podporuje tiež zdravú pokožku, zlepšuje zrak a bráni vzniku sivého zákalu. 


Paprika

-    obsahuje množstvo vitamínu C, E, A a B9,
-    jej konzumáciou sa predchádza vzniku rakoviny, rôznych kardiovaskulárnych ochorení či šedému zákalu a podobne,
-    podporuje normálne fungovanie mozgu a taktiež priaznivo vplýva na imunitný systém. 


Rajčiaky

-    rajčiny obsahujú vitamíny A, E, B5 a B, či rôzne ďalšie prospešné látky,
-    priaznivo vplývajú na trávenie a brzdia množenie choroboplodných baktérií v čreve,
-    znižujú tlak krvi, podporujú kvalitný spánok a eliminujú chronickú únavu. 


Reďkovka

-    obľúbená koreňová zelenina s antidiabetickými účinkami, ktoré priaznivo pôsobia na diabetikov,
-    obsahuje sacharidy, vlákninu, bielkoviny či rôzne vitamíny skupiny B a vitamín C,
-    konzumácia tejto zeleniny pomáha pri hnačke, zápche či nadúvaní, pomáha rozpúšťať hlieny, ktoré bývajú prítomné pri kašli a nádche. 


Kaleráb

-    obsahuje vitamíny B, B6, B5, vitamín C a mnohé ďalšie prospešné látky,
-    konzumácia tejto zeleniny priaznivo pôsobí na krvotvorbu či na imunitný systém,
-    posilňuje funkciu srdca, svalov, pomáha tiež zlepšovať náladu a prekonať stres, priaznivo pôsobí aj na spevnenie vlasov či pokožky.

Tabuľka č.2 - Priemerné výživové hodnoty v 100 g jednotlivého druhu zeleniny

  Rajčiny     Paprika     Mrkva     Reďkovka Kaleráb
Bielkoviny v g 0,96 1,13 1,0 1,27 1,93
Sacharidy v g 4,07 4,59  7,34 6,88 5,36
Lipidy v g 0,23 0,39 0,22 0,14 0,14
Minerálne látky v g 0,59 0,55 0,87 0,90 0,96
Vitamín C v mg 24,92 150,32 5,62 24,79 57,47
Energia v kJ/kcal 65/16 77/18 88/21 104/25 81/19

Zdroj: Ovocie a zelenina - Potravinové tabuľky
 
ČO MOŽNO NEVIETE o najdôležitejších látkach pre náš organizmus
Voda - má nenahraditeľnú úlohu, je nevyhnutnou súčasťou telesných tekutín a pri jej nedostatku sa objavujú rôzne funkčné poruchy. Vytvára vhodné prostredie pre život buniek, zabezpečuje prívod výživných látok a odplavuje z organizmu látky škodlivé a nepotrebné.
Vitamíny – slovo vitamín sa skladá z latinského „vita“, čo znamená život a „amin“ - typ dusíkatej organickej zlúčeniny. Vitamíny sú organické zložky potravy, ktoré sú nevyhnutné pre zdravie, život, rast.
Delíme ich na:
1. vitamíny rozpustné v tukoch - vitamíny D,E,K,A,
2. vitamíny rozpustné vo vode - komplex vitamínov skupiny B a vitamín C.
Bielkoviny – iným slovom proteíny, tvoria základ všetkých tkanív v organizme. Názov proteíny je gréckeho pôvodu, čo znamená „zaujímam prvé miesto“ a pre nevyhnutnosť pre život a fungovanie organizmu si svoj názov zaslúžia právom, sú súčasťou každej bunky.
Podľa zdroja ich delíme na:
1. bielkoviny rastlinného pôvodu - strukoviny, obilniny, zemiaky,
2. bielkoviny živočíšneho pôvodu - kuracie, morčacie, hovädzie, bravčové mäso a mliečne výrobky či vajcia.
Sacharidy, čiže cukry sú základným zdrojom energie, ktorá slúži organizmu na výkon svalovej práce a fungovanie životných funkcií organizmu.
Zdrojom sacharidov sú najmä potraviny rastlinného pôvodu: výrobky z obilnín, ryža, zemiaky, kukurica, ovocie, med.
Tuky – iným slovom lipidy hrajú vo výžive poprednú úlohu, nakoľko sú rezervnými látkami a vrstva tuku chráni niektoré orgány.
V tukoch sú viazané mastné kyseliny, ktoré sa delia na:
1. nasýtené,
2. nenasýtené – (napr. kyselina linolová, linolénová).
Minerálne látky sú živinami, ktoré si organizmus nevie vytvoriť sám a preto sa musia prijímať stravou. Sú nevyhnutnou súčasťou telesných tekutín a nedajú sa ničím nahradiť. Pôsobia na nervovú sústavu, svaly a minerálne látky ako vápnik, fosfor a horčík spevňujú kosti.


Zoznam použitej literatúry:
1. Ovocie a zelenina, Potravinové tabuľky, Výskumný ústav potravinársky, 1997
2. Liečivé účinky zeleniny a ovocia, Dr. Vojtech Vojtíšek, Masarykova univerzita, Brno, 2004, publikácia Slovenskej jednotnej charity http://www.magnificat.sk/htm02/najliek.pdf

Fotogaléria




Ministerstvo pôdohospodárstva Slovenskej republiky   EU